Hius- ja kauneudenhoitoalan opiskelu


Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto

Kuva:Mirva Muona

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnon suorittaneilla on ammattitaito palvella asiakkaita sekä myydä hius- ja kauneudenhoitoalan tuotteita ja palveluja. Asiakaspalvelutaitojen lisäksi hyvä tuotetuntemus sekä työ- ja asiakasturvallisuudesta huolehtiminen ovat osaamisen ydintä. Tutkinnon suorittaneilla on laaja-alaisen perusosaamisen lisäksi osaamisalan mukainen erikoistuneempi osaaminen. Kosmetiikkaneuvojat osaavat ohjata ja neuvoa asiakkaita ihon ja hiusten hoidossa sekä tuotteiden käytössä. Kosmetologeilla on ammattitaito tehdä asiakkaille kasvo-, jalka- ja käsihoitoja sekä opastaa asiakkaita ihon itsehoidossa ja tuotteiden käytössä. Kampaajilla ja partureilla on ammattitaito tehdä asiakkaille hiustenleikkauksia kampaajatyötekniikoilla sekä kampauksia erilaisilla tekniikoilla. Parturit osaavat tehdä hiustenleikkauksia parturityötekniikoilla, kampauksia sekä partakäsittelyjä. Valinnaisilla tutkinnon osilla osaamista voidaan laajentaa kaikissa osaamisaloissa. Kosmetiikkaneuvojat työskentelevät tavaratalojen, laivojen ja lentokenttien kosmetiikkaosastoilla, apteekeissa tai maahantuojien myynti- ja koulutustehtävissä. Kosmetiikkaneuvojat toimivat yleensä työntekijöinä, mutta voivat toimia myös yrittäjinä. Kosmetologit työskentelevät kauneushoitoloissa, kylpylöissä, palvelutaloissa, kongressikeskuksissa ja hotelleissa, laivoilla tai tavaratalojen kosmetiikkaosastoilla joko yrittäjinä tai työntekijöinä. Kosmetologit voivat työskennellä myös myynti- ja koulutustehtävissä. Kampaajat ja parturit työskentelevät parturikampaamoissa joko yrittäjinä tai työntekijöinä. He voivat toimia myös tuotemyynti- ja koulutustehtävissä maahantuojien ja tavaratalojen palveluksessa.


Tutkinnon muodostuminen


Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Ammatillisen perustutkinnon laajuus on 180 osp. Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnossa on neljä osaamisalaa ja tutkintonimikkeet on määritelty osaamisaloittain seuraavasti
 • hius- ja kauneudenhoidon neuvonnan osaamisala, kosmetiikkaneuvoja
 • ihon hoidon osaamisala, kosmetologi
 • kampaajatyön osaamisala, kampaaja
 • parturityön osaamisala, parturi.


Tutkinnon muodostuminen Ekamissa

(täydentyy)

EKAMIssa alkaa elokuussa 2019 seuraava tutkintoon johtava koulutus kampaajatyön osaamisalalla.
Osaamisalan opiskeluun on valitaan tutkinnonosia, joita paikallisessa työelämässä katsotaan merkityksellisimmiksi työllistymisen kannalta.


Mitä hiusalan opiskelu on Ekamissa?

(täydentyy)


Käytännönläheinen opetus Ekamin Hiuksissa 

Kun hiusalaa opitaan oppilaitoksessa, se tapahtuu käytännössä aina Ekamin Hiuksissa eli työluokassa, oppimistehtäviä tehden.

Kuva:Mirva Muona
Oppimistehtäviä ovat harjoituspäille tehtävät työt, pareittain tai ryhmissä tehtävät toiselle opiskelijalle toteutettavat harjoitukset sekä oikeat asiakaspalveluharjoitukset.

Jos pitäisi nimetä tyypillisin koulupäivä ammattitunneilla, se olisi asiakaspalvelupäivä. Niissä asiakkaitta palvellaan yksin tai kokeneemman, vaikka toiselta luokalta olevan oppijan työparina työskennellen.  Opiskelijat suunnittelevat ja tuottavat sekä rahastavat työnsä itse.

Opettaja ohjaa valintoja ja varmistaa turvalliset työtavat.
Ekamin Hiuksisssa on ammattitasoiset hiuskosmetiikkatuotteet opiskelijoiden käytössä.

Hiusalalla on hyvät verkostot työelämän toimijoihin, ja opiskelijat tapaavat  monia tukkureita, toimijoita, edustajia, myyjiä sekä ja edunvalvojia opintojensa aikana.


Digitaalisuus hiusalan opinnoissa  

Hiusalan opiskelijat kehittävät osaamistaan  monenlaisia digitaalisia mahdollisuuksia hyödyntäen. Seuraavassa on joitakin esimerkkejä:

Ekamin Hiuksissa, joka on parturi-kampaamon kaltainen työtila, opitaan käyttämään sähköistä ajanvarausohjelmaa. Sen osoite on https://ekami.asioi.fi.  Ekamin Hiuksilla on oma fb-sivu jonka moderointivastuuta siirretään hiljalleen opiskelijoille.

Hiusalan opinnoissa verkkoalustoja voidaan käyttää esimerkiksi oman osaamisen dokumentointiin. Kuvassa on otos Classroom-alustalla olevasta  Värjäämisen tehtäväpaketista syksyltä 2018.

Kuva:Mirva Muona



Yllämainittujen, ja normaalin tiedonhaun lisäksi, digitaalisuuden tuomia mahdollisuuksia käytetään kaikissa jo vakiintuneemmissa tarkoituksissa, kuten esim. työelämässä järjestettävän koulutuspäiväkirjan pitämisessä.


Työelämässä järjestettävä hiusalan koulutus 

Ekamin hiusalan opiskelijat oppivat ammattilaisilta parturi-kampaamoissa.
Yrityksissä opiskelu voi tapahtua  koulutussopimuksella tai
oppisopimuksella.



Lajissaan maailmanluokan tyyliin sisustettu Vanhankaupungin parturi on eräs Ekamin Hiusalan yhteistyökumppaneista. Kuva: Mirva Muona
Kuluvana lukuvuonna 2018-2019 ammattilaisten kouluttamiseeen ovat osallistuneet
 mm. seuraavat yritykset (täydentyy):

Ahead
Hairdeco
Studio Cut Point
Satun Saximaa
Wuorelan Hiuskulma
Voxy Hair
Prisman Hiuspalvelu
Prisman Hiuspalvelun Karhuvuoren toimipiste
Parturi-kampaamo Duo
Hallin Parturi
Hairlekiini

Millaista yrityksessä opiskelu on? 

Lue Taikatukka Tiin blogista :), millaista se oli hänen mielestään lukuvuonna 2017-2018. 

Parturiliike Satun Saximaassa opiskeli kaksi ekamilaista syksyllä 2018. Kuva: Mirva Muona



Yrittäjyys hiusalan opinnoissa


Yrittäjämäistä työotetta haetaan ja kehitetään koko opintojen ajan. Yrittäjyys on erottamaton osa hiusalaa. Työluokassa yrittäjämäinen työtapa näkyy arjessa:  opiskelijat ohjeistetaan ottamaan ottamaan vastuuta omasta oppimisesta.
Työelämässä, yrittäjien parissa, yrittäjämäinen asenteen omaavia arvostetaan. Tavoitteena on esiintyä työpaikalla opiskelussa niin, että asiakas haluaa tulla uudestaan, olit sitten työssä vastaanotossa pesemässä tai värjäämässä.
NY-yritystoimintaakin hiusalalla on lämmitelty. Ensimmäinen NY-yritys toimi lukuvuonna 2017-2018.

Hiusalan työelämäyhteistyössä järjestettävät isot ja pienet projektityöt


Osallistuminen Nuorisoteatterin produktiooon Shell´s Angles

Ekamin Hius- ja kauneudenhoitoala toteuttaa opetusta työelämälähtöisissä projekteissa. Isoin viime aikaisista hankkeista oli Kotkan Nuorisoteatterille, Shell´s Angles -tuotantoon, tehdyt kampaukset
näytäntökaudella. Projekti tarjosi opiskelijoille mahdollisuuden hankkia Hoito- ja muotoilupalvelujen osaamista lavan takana, jossa myös annettiin ammattiosaamisen näyttö syksyllä 2018. Kuva: Tommi Mattila.

Kuvan mahdollinen sisältö: teksti


Syksyllä 2018 osaamista hankittiin projektiluonteisesti osallistumalla Sokoksen Hiusten Hellimisviikoille. Vuosien saatossa opiskelijat ovat olleet mukana elokuvatuotannoissakin kuten Äideistä parhain sekä Keisarikunta. Tyypillinen pieni hanke on jonkin isomman ryhmän tilaama hemmotteluhoito tyky-päivän tai pikkujoulujen alla.


Kauniina kaiken ikää -hemmottelutempaus syksyllä 2017. Kuva:Mirva Muona











Kommentit

  1. Tuo onkin hieno juttu, että yrittäjyyteen opetetaan ja kannustetaan koko opinnon ajan. Varmasti voisi kuvitella, että kevytyrittäjän laskutuspalvelua hyödyntämällä voisi myös saada lisäkokemusta yrittäjyydestä, jos sellaiseen toimeen alkaa opintojen ohessa? Kiitos tästä postauksesta, mielenkiintoinen blogi!
    https://finjob.fi/usein-kysyttya/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti