Kun värituubi ja laskin kohtasivat




Hiusten värjääminen taitaa olla niitä kiinnostavimpia tutkinnon osia hiusalalla. Värjäyskäsittelyissä opitaan värjäämään hiuksia ja partaa sekä ripsiä ja kulmia. Tutkinnonosan osaamistavoitteisiin kuuluu toki paljon muitakin osa-alueita kuin värjäyspalvelun suunnittelu ja toteutus, esimerkiksi ammattimatematiikka. Matematiikkaa taas on opittu myös erikseen, omina opintojaksoinaan niinkutsutuissa yhteisissä opinnoissa.

Mutta tänä syksynä syksynä värituubit ja laskimet kohtaavat! 

Pakollisia sekä valinnaisia matemaattisten aineiden opintoja ja värjäämisen opintoja kuljetetaan kokeilumielessä tiiviimmin rinnakkain. Kyseessä on ammattinopettaja Mirva Muonan ja matemaattisten aineiden opettajan Arja Korpelan yhteistyö.


Tässä opitaan Wellan hiusvärien sävynumerointia ryhmätyönä matemaattisen aineiden opettajan, ammatinopettajan ja opiskelijan toimesta. Kaikki oikein :) Kuva:Mirva Muona

Opettajat ovat suunnitelleet yhdessä tehtäviä ja lukujärjestyksiä. Tuloksena on syntynyt  esim. alakohtaisempia laskuharjoituksia sekä some- ja digikurssin oppimistehtäviä. Oppitunteja on järjestetty yhdessä siten, että matemaattisen aineiden opettaja on tullut työsaliin, keskelle tuubeja ja vaakoja, tuomaan tehtäviä ja opettamaan niiden laskemista.

Matemaattisen aineiden opettaja tuli myös mukaan Wellan järjestämälle värikurssille. Siellä opittiin Wellan värituotteiden käyttöä ja kuultiin, että Wella tarjoaa asiakkailleen paljon ja erilaisia digitaalisia välineitä ammattitaidon ylläpitämiseen.

Kaikille matematiikka ei ole se mieluisin oppiaine. Joillekin matematiikan tuominen työn ääreen voi tehdä siitä vähän kiinnostavampaa. "No, on tämä nyt sentään näin parempi!" kommentoi joku.  Joku toinen taas tykkäsi, että oppiminen on tehokkaampaa, kun työn lomassa saa tehdä muitakin tehtäviä. "Jatkoon!" sanovat opettajat. 

Tässä on esimerkki ammattilaisen tarvitsemasta matikkapäästä. Testaa omasi:

Hiusten värjäämiseen tarvitaan 120g värimassaa.
Massasta 1 osa on väriä ja 1,5 osaa hapetetta.
Väri muodostuu siten, että
tuubista A otetaan 2/3 ja
 tuubista B 1/3.

Kuinka monta grammaa tarvitset
a)tuubista A,
 b)tuubista B ja
 c)hapetepullosta?



Matemaattisen aineiden opettaja Arja Korpela osallistui Wellan järjestämään värikoulutuspäivään Mirva Muona ja
toista vuotta hiusalaa opiskelevan KHI17:n kanssa. Kuva: Markus Ruoppa

Kommentit